Tiimityötaidot

30.03.2021

TEEMA 2

Tiimi voidaan määritellä kahden tai useamman hengen ryhmäksi, jotka työskentelevät yhteisten näkemysten mukaisesti sekä kohti yhteisiä tavoitteita. Tiimin jäsenet omaavat toisiaan täydentäviä taitoja, ja he ovat sitoutuneet yhteiseen tehtävään, toimintamalliin sekä suoritustavoitteeseen. Tiimin jäsenille on jaettu omat erityistehtävät suoritettavaksi ja jäsenyys on rajoitettu ajallisesti. Tiimin jäsenet ovat yhteisvastuussa tiimin suorituksista ja voivat kukin vaikuttaa päätöksentekoon. Tiimin jäsenten välinen vuorovaikutus ja kommunikointi on avointa sekä tarjoaa jatkuvan yhteisen kokeilemisen ja oppimisen mahdollisuuksia. (Ruohotie & Honka, 1999; Luomala, 2013)

Tiimityön pääasiallinen tarkoitus on tuottaa yksilötyöskentelyä parempia tuloksia, nopeammin ja kustannustehokkaammin. Parempia tuloksia saadaan yleensä yhdistämällä monta eri alan osaajaa, jotta näkemys olisi mahdollisimman laaja-alainen, innovatiivinen sekä dynaaminen. (Tirkkonen & Tornioja, 2017, s. 6; Laine, 2021) 

Tiimi vai ryhmä? Ryhmän ja tiimin ero on useasti häilyvä ja nämä kyseiset nimikkeet sekoittuvatkin helposti. Ryhmän ja tiimin ero löytyy kuitenkin päämäärästä. Tiimin jäsenillä on aina yhteiset tavoittee, joita kohti työskennellään. Ryhmässä voidaan toki työskennellään yhdessä, mutta keskittyen omiin tavoitteisiin. (Viita, 2020, s.5) 

Tiimin muodostuminen. 

  1. Forming; Ryhmän muodotuminen, kohteliaisuutta ja epävarmuutta.
  2. Storming; Roolien ja tehtävien jako, erimielisyyksiä.
  3. Norming; Normiutuminen, yhteityömenetelmien määrittely, tavoitteeseen sitoutuminen.
  4. Performing; Tuottaminen, tiimiin sitoutuminen.
  5. Tavoitteiden saavuttaminen; Työn päätös, onnistumisen ilo. 

(Laine, 2021)

Onnistunut tiimityöskentely edellyttää roolista huolimatta osallistujiltaan vastuunottokykyä, kommunikointitaitoja, sitoutumista sekä kykyä yhteistyöhön. Omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistaminen sekä niiden tuominen ilmi on myös merkittävää tiimityöskentelyn kannalta. Hyvä tiimi kannattelee jäseniään haasteiden yli, on itseohjautuva sekä aktiivinen. Tiimin jäsenten välinen luottamus ja avoin keskustelun ilmapiiri ovat avainasemassa tiimityön onnistumisessa.  (Ojala, 2020, s. 18; ks. myös: Iittainen & Vuolle, 2018, s.14)


Omaa pohdintaa

Tiimityöskentely johtaa omien kokemuksieni mukaan monimuotoiseen ja innovatiiviseen onnistumiseen. Oikean tiimin osuessa kohdalle on työskentely ollut varsin antoisaa ja tehokasta.

Valitettavasti olen kokenut myös tiimejä, joissa työskentely on ollut erittäin turhauttavaa ja kaukana tehokkuudesta. Myös oman uskaltamattomuuden tuloksena pahimmassa tapauksessa on yksin kantanut viiden hengen tiimiä harteilla. Tällaisessa tiimissä kommunikaatio, motivaatio ja yhteiset tavoitteet olivat olemattomat.

Parhaat tulokset ovat syntyneet tiimissä, jossa luottamusta on keretty rakentaa ja kaikki ovat aidosti uskaltaneet ideoida. Toisilta oppiminen on inspiroivaa ja mielestäni yhdessä onnistuminen on palkitsevampaa kuin yksilönä onnistuminen. Hyvän tiimin lisäksi onnistumiseen on tarvittu hyvää ohjausta ja tukea sitä tarvittaessa. 

Korkeakouluopintojen myötä oma tiimi-identiteettini on muovautunut täysin uudenlaiseksi. Nopeatahtinen työskentely täysin tuntemattomien ja uusien ihmisten kanssa on opettaa paljon myös itsestään tiimin edustajana.

Aito reflektointi yhdessä ja yksin tiimityön päätteeksi tukisi tiimityöskentelyn kehittymistä ja onnistumista.

Lähteet:

Luosmala, S. (2013). Tiimityö toimintatavaksi. Opinnäytetyö. Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelma. Tampereen ammattikorkeakoulu. Haettu 28.3.2021 osoitteesta https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/78159/Luosmala_Salli.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Ruohotie, P. & Honka, J. 1999. Palkitseva ja kannustava johtaminen. Helsinki: Oy Edita Ab.

Laine, P. (2021) Tiimityötaidot. Avoinluento. 22.3.2021, Hämeen ammattikorkeakoulu

Laine, P. (2021) Tiimityötaidot. Luentomateriaali, PowerPoint. 22.3.2021, Hämeen ammattikorkeakoulu

Tirkkonen, I & Tornioja, K. (2017) Tiimityöskentely Kymelaakson keskussairaalan avopalveluissa. Opinnäytetyö. Sairaanhoitaja. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Haettu 6.4.2021 osoitteesta https://core.ac.uk/download/pdf/84798967.pdf

Viita, J. (2020) Tiimityöskentelyn kulmakivet. Opinnäytetyö. Myyntityön koulutusohjelma. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. Haettu 6.4.2021 osoitteesta https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/347208/Opinn%C3%A4ytety%C3%B6%20Jesse%20Viita.pdf?sequence=2

Iittainen, A & Vuolle, V. (2018) Toimiva tiimityö tavaksi. Opinnäytetyö. Yritystoiminnan kehittämisen koulutusohjelma. Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Haettu 7.4.2021 osoitteesta https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/158790/pdfOPINNAYTETYO_IITTAINEN_VUOLLE.pdf?sequence=1

Ojala, T. (2020). Tiimityö muutosjohtamisen tukena. Opinnäytetyö. Liiketalouden koulutusohjelma. Satakunnan ammattikorkeakoulu. Haettu 12.4.2021 osoitteesta https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/346454/Opinn%C3%A4ytety%C3%B6TiinaOjalaFinalPDF.pdf?sequence=2

Noza - Henkilöstöjohtamisen moduuli
Kaikki oikeudet pidätetään 2021
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita