Työturvallisuus ja työhyvinvointi
Työhyvinvointi ja turvallisuus ovat avainasemissa organisaatioissa. On jokaisen työssäkäyvän oikeus tuntea olonsa hyvinvoivaksi ja turvalliseksi työpaikassaan. Tämän takia onkin säädetty työturvallisuuslaki, jonka tarkoituksena on parantaa työympäristöä ja työolosuhteita työkyvyn turvaamiseksi ja ylläpitämiseksi sekä ennaltaehkäistä ja torjua työtapaturmia, ammattitauteja ja muita työstä ja työympäristöstä johtuvia työntekijöiden fyysisen ja henkisen terveyden haittoja. (Työterveyslaki 738/2002 § 1).
Työterveyslaissa velvoitteita on niin työnantajalla kuin työntekijälläkin. Työnantajan rooliin kuuluu työsuojelun toimintaohjelman laatiminen, joka kattaa työolojen kehittämistarpeet ja työympäristöön liittyvien tekijöiden vaikutukset. Myös työympäristön suunnittelu sillä tavoin, että työntekijöiden turvallisuus ja terveys on otettu huomioon. Lisäksi tarvittava ja riittävä opetus ja ohjeistus sekä tarvittavat apuvälineet ovat työnantajan vastuulla. Työntekijän vastuulla taas on noudattaa työnantajan toimivaltaisia määräyksiä sekä ilmoitettava työnantajalle vioista tai puutteista. Työturvallisuuslaki sääntelee myös yleisesti muun muassa ergonomiaan, väkivallan uhkaan, yksintyöskentelyyn, yötyöhön, valaistukseen ja ensiapuun liittyviä asioita. (Työterveyslaki 738/2002).
Sopiiko yrityksen toiminta ja arvomaailma yhteen oman arvomaailman kanssa? Onko työilmapiiri hyvä ja puhalletaan yhteen hiileen vai supistaanko selän takana heti kun silmä välttää? Jos vastaus edelliseen on kyllä, puuttuuko esimies asiaan? Nämä kaikki asiat liittyvät työhyvinvointiin. Työhyvinvointi on käsitteenä laaja. Se kattaa sisälleen fyysisen (työterveyshuolto, ergonomia, terveystarkastukset), psyykkisen (työilmapiiri, tavoitteiden selkeys, hyvä johtaminen), sosiaalisen (yhteisöllisyys, työkaverit, yhteistyö) ja henkisen hyvinvoinnin (arvomaailma, etiikka ja moraali) (Virolainen, 2018). Työhyvinvoinnin mittaamisessa apuna käytetään muun muassa sairauspoissaolojen määrää, vaihtuvuutta, kyselyitä sekä kehityskeskusteluita.

Työhyvinvoinnista ja sen kehittämisessä esimerkillisesti on
onnistunut kaikkien tuntema Google. Työnantajana se tarjoaa työntekijöilleen
laidasta laitaan etuja ja mahdollisuuksia innovatiiviseen työntekoon. Työntekijät
saavat nauttia ilmaisesta ruuasta, matkavakuutuksesta ja hulppeista
työtiloista, joihin kuuluu muun muassa uima-allas, kuntosali ja uskomaton
näköala terassilta. Työntekijöiden lemmikeille on myös oma parkki, jollei halua
jättää lemmikkiä yksin kotiin. Yhteisöllisyyttä ja työilmapiiriä luo jo
yhteinen nimitys työntekijöille, Googlers. Google siis panostaa
työntekijöidensä hyvinvointiin ja tukee luovaa ympäristöä. (Investopedia, 2020)
Työhyvinvoinnin kehittämistä voidaan lähestyä monella tapaa. Parhaiten sitä kehitetään lisäämällä työntekijöiden ja työyhteisöjen vaikutusmahdollisuuksia omaan työhönsä ja sen kehittämiseen (TTL, 2017). Fyysinen kunto vaikuttaa myös tutkitusti työhyvinvointiin ja siksi monet yritykset kehittävät työhyvinvointiaan liikuntaetujen avulla, jotta henkilökunta voi harrastaa mielekästä liikuntaa. Kolmas yleinen tapa parantaa työhyvinvointia on tykytoiminta. Sillä pyritään edistämään ja tukemaan henkilökunnan työkykyä usein yhteisen aktiviteetin avulla. Kokonaisvaltainen työhyvinvoinnin edistäminen vaatii enemmän suunnitelmallisuutta kuin yksittäisiä toimenpiteitä. Sen tulisi olla ennaltaehkäisevää sekä yhteistyön tulisi tapahtua eri osien välillä, esimerkiksi hr, esimies ja työterveys. Myös kokonaisvaltaisessa kehittämisessä henkilöstö tulisi sisällyttää suunnitteluun. (Virolainen, 2018) Työturvallisuutta taas edistetään kehittämällä työympäristöä ja ymmärtämällä sekä ohjeistamalla ihmisen käytöstä.
Uskon, että korona on muokannut omalta osaltaan työturvallisuutta ja -hyvinvointia. Etätöiden myötä, on siirtynyt enemmän työntekijän vastuulle huolehtia hyvinvoinnistaan. Ulkoilu jää vähemmälle, ruokailu on kiinni omista kokkaustaidoista tai wolt-kuljettajan ripeydestä ja sosiaalista vuorovaikutusta voi harjoittaa, minkäs muunkaan kuin zoomin avulla. Työturvallisuutta on myös nykypäivänä huolehtia maskeista, tilojen ja pintojen desinfioinnista sekä riittävistä turvaväleistä.
Lähteet:
- Investopedia (2020) Top 10 reasons to work at Google. Haettu 23.3.2021 osoitteesta: https://www.investopedia.com/articles/investing/060315/top-10-reasons-work-google.asp
- Kuva: Muokattu Manka & Manka, 2016, s.76. Manka, M. & Manka, M. (2016). Työhyvinvointi. Talentum Media.
- Työterveyslaitos (n.d.) Työhyvinvointi. Haettu 21.3.2021 osoitteesta: https://www.ttl.fi/tyoyhteiso/tyohyvinvointi/
- Työturvallisuuslaki 738/2002 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020738?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=ty%C3%B6turvallisuuslaki
- Virolainen, I (2018) Työhyvinvoinnin kehittäminen -kurssin verkkoaineisto. Moodle. Savonia. Haettu 21.2.2021 osoitteesta: https://moodle.savonia.fi/