Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo
Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään, kansalaisuudestaan kielestään, uskonnostaan tai vakaumuksestaan, mielipiteestään, vammaisuudestaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä (Työsuojelu, n.d). Yhdenvertaisuuslain tarkoituksena taas on edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeusturvaa. On työnantajan vastuulla ja velvollisuutena edistää yhdenvertaisuutta. Työnantajalla on myös vastuu, jos työpaikka työllistää yli 30 henkeä, laatia suunnitelma tarvittavista toimista yhdenvertaisuuden edistämiseksi. (Finlex, 1325/2014.)
Lain naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa sekä tässä tarkoituksessa parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä. Lain mukaan työnantajan tulee toimia siten, että tehtävään hakeutuisi sekä miehiä että naisia, edistää tasa-arvoa työehdoissa, esimerkiksi palkkauksessa, kehittää työoloja sellaisiksi, että ne sopivat niin miehille kuin naisillekin, sekä ennaltaehkäistä sukupuoleen liittyvä syrjintä. (Finlex, 609/1986.) Vaikka laissa ei sen kummemmin säädetä työntekijän vastuuta, maalaisjärjellä ajateltuna tulisi kohdella muita, miten haluaisi itseään kohdeltavan. Uskon, että vastuulla on myös joko puuttua tai ilmoittaa eteenpäin havaitessaan syrjivää käytöstä muita kohtaan.
Omaa pohdintaa
Vastaus siihen, onko Suomi tasa-arvon mallimaa, riippuu hyvin pitkälti siitä, keneltä kysyy. Olen keskustellut aiheesta niin naispuolisten kuin miespuolisten ystävieni kanssa. Lähes poikkeuksetta naiset ovat sitä mieltä, että tasa-arvoon on vielä matkaa. Miehet taas eivät tunnu näkevän ongelmaa suhtautumisessa ja kohtelussa sukupuolten välillä. En tiedä kertooko tämä enemmän ystävistäni, vai Suomen tilanteesta. Toki ero voi johtua siitä, että koska sukupuolena miehet ovat aina olleet vahvemmassa asemassa kuin naiset, on vaikea nähdä ongelmaa mitä ei ole henkilökohtaisesti kokenut. Varsinkin kun tilanne on parantunut huimasti vuosien saatossa, eikä ongelma ole enää todella näkyvästi havaittavissa. Harmittavan usein törmää myös siihen ajatustapaan, että vahvistettaessa naisten tai vähemmistöjen asemaa, moni tuntuu sen olevan itseltään pois. On vaikea hyväksyä, että aiemmin "alemmassa" arvossa pidetty henkilö on tänä päivänä yhtä pätevä tai oikeutettu esimerkiksi saamaan haettavan työpaikan, eikä itse olekaan automaattisesti pätevin ehdokas pelkästään ihonvärin tai sukupuolen ansiosta.
Enää ei välttämättä puhuta miesten tai naisten töistä tai verrata miehen euroa naisen kahdeksaankymmeneen senttiin. Uutena ongelmana on ehkä ennemminkin se, palkataanko henkilöitä aidosti heidän tietojensa ja taitojensa ansiosta, vai palkataanko heidät täyttämään niin sanotusti yrityksen kiintiöt. Eräässä tunnetussa yrityksessä, jonka pidän kirjoituksessa nimettömänä, oli avoin työpaikka johtotason tehtäviin. Hakijat rajattiin kahteen viimeiseen, mieheen ja naiseen, joista miehellä oli selkeästi enemmän pätevyyttä ja oli sopivampi kyseistä tehtävää kohtaan. Kun päätös oli tehty ja johdolle kerrottiin kahdesta hakijasta, ensimmäinen kysymys, jonka johto esitti, oli "kai palkkasitte naisen?". Heille kerrottiin, että mies oli pätevämpi tehtävään, mutta kysymys oli edelleen "kai te silti palkkasitte naisen?". Ongelmaksi siis on muodostunut se, että henkilöä ei palkata oikeista syistä, vaan siksi, että yritys näyttäisi ulkopuolelle monimuotoisemmalta ja hyväksyvältä.
Yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa voi edistää mahdollistamalla kaikille samat lähtökohdat urakehitykseen, työpaikan saamiseen ja työntekoon. Ihmisiä tulisi kohdella ihmisinä, eikä sukupuolena, ihonvärinä tai uskontona.
Lähteet:
Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 609/1986. Haettu 9.4.2021 osoitteesta:
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1986/19860609
Työsuojelu. (n.d.) Yhdenvertaisuus ja syrjintä. Haettu 10.4.2021 osoitteesta:
https://www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/yhdenvertaisuus
Yhdenvertaisuuslaki 1325/2014. Haettu 9.4.2021 osoitteesta:
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20141325